Nightcrawler
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Nightcrawler

Nightcrawler je forum za sve koji zele dobru zabavu
 
HomeDobrodosli na NLatest imagesРегиструј сеПриступи
Latest topics
» ~ Galerija ~
Istine i zablude o trovanju hranom Icon_minitimeThu Dec 04, 2008 6:41 am by _-^Nightcrawler^-_

» Grb i Zastava
Istine i zablude o trovanju hranom Icon_minitimeWed Nov 19, 2008 9:24 am by _-^Nightcrawler^-_

» Nasa Himna
Istine i zablude o trovanju hranom Icon_minitimeWed Nov 19, 2008 9:23 am by _-^Nightcrawler^-_

» Predstavljanja-BiteFight
Istine i zablude o trovanju hranom Icon_minitimeWed Nov 19, 2008 9:20 am by _-^Nightcrawler^-_

» Sabotiranje
Istine i zablude o trovanju hranom Icon_minitimeWed Nov 19, 2008 9:17 am by _-^Nightcrawler^-_

» Ni slovo ni slovo
Istine i zablude o trovanju hranom Icon_minitimeWed Nov 19, 2008 9:15 am by _-^Nightcrawler^-_

» Extra,extra
Istine i zablude o trovanju hranom Icon_minitimeTue Nov 18, 2008 2:52 pm by Dark_night

» novosti iz sveta muzike
Istine i zablude o trovanju hranom Icon_minitimeMon Nov 17, 2008 2:14 pm by Dark_night

» Smesne Slike
Istine i zablude o trovanju hranom Icon_minitimeThu Nov 13, 2008 1:58 pm by _-^Nightcrawler^-_

Clock
Web Counter
myspace web counter
web counter code
Navigation
 Portal
 Индекс
 Листа чланова
 Профил
 FAQ/Упутство
 Тражи
Тражи
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

 

 Istine i zablude o trovanju hranom

Go down 
АуторПорука
_-^Nightcrawler^-_
Admin
Admin
_-^Nightcrawler^-_


Број порука : 984
Join date : 01.08.2008
Age : 31
Локација : NA VLASTI

Istine i zablude o trovanju hranom Empty
ПорукаНаслов: Istine i zablude o trovanju hranom   Istine i zablude o trovanju hranom Icon_minitimeMon Oct 27, 2008 10:56 am

Istine i zablude o trovanju hranom F_264348ed6d

Svi smo barem jednom iskusili da je trovanje neispravnim namirnicama vrlo neprijatna bolest. Da li zaista znamo dovoljno o pravilnom čuvanju i pripremi namirnica? Proverite svoje znanje, ili naučite nešto što niste znali, nekad će vam sigurno zatrebati.

Majonez je česti uzrok trovanja hranom?

Majonez ne može biti uzrok trovanja, ali bakterija može. A bakterija će se najbrže razviti na namirnicama koje sadrže proteine i stoje na visokoj temperaturi. Majonez koji se može kupiti u našim prodavnicama bezbedan je za upotrebu. Rizik od kvarenja povećava se ako se majonez kombinuje sa drugim namirnicama poput tunjevine, krompira, testenine i ako sendviče sa ovom sadržinom nosite na izlet. Ako ih nosite u priručnom frižideru, sve je u redu; ali ako su izloženi sunčevoj svetlosti, onda može doći do kvarenja.

Pranje ruku pre pripremanja hrane je sasvim dovoljno?

Ruke treba prati i posle dodirivanja hrane, i posle upotrebe kupatila, maženja kućnog ljubimca ili menjanja bebinih pelena.

Nemojte žuriti sa pranjem ruku, već ih operite temeljno i na pravilan način. To znači da uvek treba koristiti sapun i toplu vodu. Obrišite ih dobro čistim papirnim ubrusom. Tek tada možete biti sigurni da su vam ruke potpuno čiste.

Samo tvrdo kuvana jaja bezbedna su za jelo?

Možete slobodno jesti i rovita jaja ako ih volite; ali, vodite računa da belance bude dobro skuvano, a žumance može ostati meko. To ćete postići ako jaje prilikom kuvanja jednom prevrnete, da bi se belance ravnomerno skuvalo. Izbegavajte kremove, sladolede i poslastice koje se prave sa živim jajima zbog opasnosti od salmonele.

Bezbedno je koristiti istu dasku za sečenje i druga kuhinjska pomagala za više namirnica u toku pripreme obroka?

Treba biti oprezan. Sirovo meso i druge namirnice sadrže bakterije koje mogu zaraziti drugu hranu. Zato koristite odvojene sudove za razne vrste namirnica ili ih dobro operite pre svake pojedinačne upotrebe. Obavezno skuvano mesto stavite u čistu posudu, a ne u onu u kojoj je stajalo pre pripreme. Budite sigurni da su cediljke i noževi čisti i držite ih dalje od rizičnih namirnica.

Nedovoljno čiste ruke, sunđeri za sudove i kuhinjske krpe mogu takođe biti prenosioci bakterija.

Budite oprezni i pažljivi da biste isključili svaku mogućnost trovanja pokvarenim namirnicama.


Последњи изменио _-^Nightcrawler^-_ дана Mon Oct 27, 2008 10:59 am. измењено укупно 1 пута
Назад на врх Go down
https://nightcrawler.forumsc.net
_-^Nightcrawler^-_
Admin
Admin
_-^Nightcrawler^-_


Број порука : 984
Join date : 01.08.2008
Age : 31
Локација : NA VLASTI

Istine i zablude o trovanju hranom Empty
ПорукаНаслов: Re: Istine i zablude o trovanju hranom   Istine i zablude o trovanju hranom Icon_minitimeMon Oct 27, 2008 10:58 am

Istine i zablude o trovanju hranom F_f5d3d0a21a

Svi smo barem jednom iskusili da je trovanje neispravnim namirnicama vrlo neprijatna bolest; ali da li zaista znamo dovoljno o pravilnom čuvanju i pripremi namirnica? Proverite svoje znanje, ili naučite nešto što niste znali, nekad će vam sigurno zatrebati.

Ako se hrana drži u frižideru, biće održana propisana temperatura?

Bakterije se razvijaju na visokoj temperaturi, tako da treba biti oprezan u letnjim danima. Ako ste na izletu, a hranu ste poneli u priručnom frižideru, proverite da li on dobro radi. Ako vam hrana stoji van frižidera neko vreme, obavezno proverite temperaturu termometrom.

Stručnjaci savetuju da se sirovo meso u frižideru ili zamrzivaču stavlja u posebnu pregradu, odvojeno od ostalih vrsta namirnica, i to zato što je sirovo meso najrizičnija namirnica za razvoj bakterija. Ne ostavljajte dugo otvorena vrata frižidera, da ne biste snižavali temperaturu hrane. Najbolje je imati više malih frižidera za razne vrste namirnica.

Može se odrediti da li je meso skuvano po izgledu i po dodiru?

Čak ni najbolji svetski kuvari ne mogu sa preciznošću odrediti kada je meso dovoljno skuvano i potpuno bakteriološki ispravno. Jedini način da budemo sigurni jeste da koristimo termometar za meso.

Stručnjaci poručuju da nije dobro da napola skuvano meso pečemo na roštilju, jer se tako podstiče razvoj bakterija.

Hrana može biti ostavljena na sobnoj ili spoljašnjoj temperaturi i više od dva sata?

To bi bilo potpuno pogrešno. Ako stoji više od dva sata na visokoj sobnoj ili spoljašnjoj temperaturi, tu hranu treba baciti. Ako govorimo o ekstremno visokim letnjim temperaturama, onda je hrana nepreporučljiva već posle jednog časa.

Možete da procenite da li je hrana pokvarena po izgledu ili mirisu?

To se uglavnom može dobro proceniti, ali nije uvek pouzdano. Bakterije su nevidljive i ponekad su prisutne iako se to po mirisu i izgledu namirnice ne bi reklo. Stručnjaci savetuju: ako imate i najmanju sumnju, ne rizikujte.

Upakovano voće i povrće je dovoljno čisto?

Upakovani proizvodi lepo izledaju, ali ne mešajte to sa čistoćom. Voće i povrće perite vodom (ne sapunom) i ako je moguće, koristite četku da biste neke namirnice blago izribali.

Budite oprezni i pažljivi da biste isključili svaku mogućnost trovanja pokvarenim namirnicama.
Назад на врх Go down
https://nightcrawler.forumsc.net
 
Istine i zablude o trovanju hranom
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Nightcrawler :: Zdravlje :: ishrana-
Скочи на: